- Čas priprave: 120 minut
- Zahtevnost: ★★★★/5
Tortna podlaga:
- 140g mletih mandljevih piškotov ( Amareti)
- 50g mehkega masla
Nadev:
- 500 g kozje ali ovčje albuminske skute
- 150g sladkorja
- Lupina in sok dveh limon
- 300 ml sladke smetane
Obloga:
- 2 bio limoni
- 85 g sladkorja
- Maslo za model
Priprava:
Model premera 20 cm namastimo z maslom. Piškote zmešamo z maslom iz z maso obložimo tortno dno. Pomagamo si s hrbtno stranjo žlice.
Skuti dodamo sladkor, limonino lupino in sok in zmešamo z mešalnikom. Posebej stepemo smetano in jo vmešamo v skutino mešanico. Nadev zlijemo na piškotno dno, poravnamo in postavimo za 4 ure v zamrzovalnik.
Iz limon naredimo oblogo. Limone narežemo na tanke rezine. Prelijemo jih z malo vode, zavremo in kuhljamo 20 minut. Kuhane rezine dobro odcedimo.
V manjšo kozico damo sladkor s tremi žlicami vode. Počasi segrevamo da se sladkor raztopi. Dodamo limonine rezine. Povečamo ogenj in kuhamo dokler limonine rezine ne karamelizirajo ( 4-5 minut). Ohladimo in obložimo zmrznjeno torto. Vrnemo v zamrzovalnik.
Torto vzamemo iz zamrzovalnika 2 uri preden jo postrežemo ( ne sme popolnoma odmrzniti, temveč se le malo zmehča). Odstranimo tortni obroč in preložimo na tortni krožnik.