Naša zgodba

Smo kmetija, ki je pred več kot petindvajsetimi leti zrasla iz nič. Zrasla je iz želje po svobodi, stiku z naravo in želje da bi več časa preživeli z družino.

Dan za dnem smo zapuščali našo lepo vas ob zori in se vračali ob mraku. Kmetovanje smo prepoznali kot pot k naravi in k sebi.

Leta 1991 smo kupili prve kozice, najeli v domači vasi strme bregove, ki jih nihče ni želel obdelovati, in začeli; sprva le s pridelavo mleka za našo družino, takrat s tremi malimi otroki.

Leta 1993 smo kupili prvo čredo in leta 1998 registrirali predelavo mleka. Prvih korakov smo se učili na Nizozemskem, nato pa izpopolnjevali naše znanje sirarstva širom po Evropi. Najbolj so na naše delo vplivali Francozi, tako z raznolikostjo njihovih sirov, kot z izdelavo sirov iz surovega mleka.

Vizija

Vam, dragi kupci, želimo ponuditi najboljše iz mleka; naravno, okusno in zdravo. S pomočjo nevidne črede bakterij, kvasovk in plesni iz mleka ustvarjamo od »Velike noči do Božiča » sire raznolikih okusov, vonjev, tekstur in oblik: neponovljivi čudeži narave, človeških rok, uma in srca.

Naše vodilo je: Samo najboljše je dovolj dobro.

Ekološko, na okolju prijazen način

Mleko pridelamo in predelamo po načelih ekološkega kmetijstva. Naši travniki so polni cvetlic in zelišč. Večina se jih nikoli ni srečala z umetnimi gnojili in pesticidi; bogastvo, ki ga premore le malokdo. Naše mleko, jogurti in siri nosijo okus in vonj naših travnikov, saj mleku ničesar ne dodamo in ničesar ne odvzamemo.

Zdrave živali, cvetoče poljane in skrbna izdelava sirov iz surovega mleka, so zagotovilo za izvrsten okus naših sirov, ki so ga prepoznali mnogi, med drugim glavni kuharji priznanih slovenskih restavracij in gostiln.

Knjiga: Kuhajmo s siri

V knjigi so zbrani recepti iz avtoričine domače kuhinje, večkrat preizkušeni, tudi pri njenih prijateljih, ki jih je vedno navduševala za uporabo sira v kuhinji. Nekateri so iz slovenske tradicionalne kuhinje, drugi iz tujih logov, prirejeni za uporabo domačih sirov in sestavinami, ki so nam pri roki. S pomočjo knjige bomo že pri nakupu sirov bolj dovzetni za nove vrste, okuse in ideje za njihovo uporabo. Razloži nam tudi osnovne pojem o vrsta sirov (npr.: albuminska skuta, rikota, mehki sir,…).

Vsebina knjige obsega poglavja:

  • Slovenski siri
  • Kuhanje s siri
  • Juhe
  • Hladne predjedi, namazi in solate
  • Tople predjedi in prigrizki
  • Pite in pice
  • Testenine, rižote in gratini
  • Krompir, jajca in sir
  • Nekaj sladkega
  • Kaj k siru

Mediji o nas